Reiseblogg fra Travellerspoint

Phnom Penh

semi-overcast 35 °C

04/04/2011

Vi ankom Phnom Penh kl 06.30 etter en 6 timers nattbuss. På busstasjonen ventet mange tuk tuk sjåførere, desperate etter å få kjøre oss. Da vi gikk ut av bussen ble vi menget av sjåførere som ropte ut: ”Tuk tuk? Tuk tuk? Where’re you going?”. Vi bestemte oss for å gå litt videre for å slippe å ha de hengende over oss, men de fulgte bare etter oss så det hjalp ikke akkurat. Men siden de er så desperate er det jo egentlig bare lettere for oss å finne den billigste!

Vi endte opp midt i morgenrushen, og vi fikk nesten problemer med å puste på veien. Vi skjønte ganske raskt hvorfor nesten alle brukte munnbind, for så mye støv, skitt og eksos har vi aldri opplevd på en gang før! En hel time tok det oss å komme til ”Killing Fields” pga rushen, egentlig tar det bare en halvtime. Men det var likevel litt av en opplevelse på veien. Trafikksystemet her er på langt nær som i Norge!

Killing Fields åpnet halv 8, så det var perfekt i forhold til vår timing! Og vi fikk museet omtrent for oss selv når vi var der. Det er rart vi aldri har hørt om Killing Fields og Khmer Rouge før vi kom hit til Kambodsja.. Khmer Rouge var en kommunistisk gruppe som mellom 1975 og 1979 ville utrydde alle rike, smarte og mennesker med forbindelser til tidligere og utenlandske regjeringer. De opprettet fengsel for tortur og henrettelse (S-21) og massegraver (Killing Fields).

På museet Killing Fields kan en gå rundt massegravene, og det er mange av dem! Her er det også lagret knokler og klær i glasshus som har blitt funnet. Helt i starten er det bygd en buddhistisk stupa fylt med hodeskaller som er blitt funnet.

Det enorme fengselet, S-21, var delt inn i flere blokker med tre etasjer. Noen rom med en seng og andre med opptil tre senger. I sengene lå torturreskapene som var blitt brukt, spisse redskaper, håndgjern og elektrisk støt-apparater. Veggene var fylt med skrapemerker og på tak og gulv kunne man se blodflekker. Helt grusomt..

Det er helt utrolig at vi ikke har visst om noe så stort som dette fra tidligere. Det var faktisk også europeere som var her på ferie og oppleve Khmer Rouge. Verste som er, er at det faktisk ikke er lenge siden dette skjedde. Flere lever i dag, og det er mange som har skrevet bøker. De yngste som opplevde dette er bare 30 år og oppover den dag i dag…

Etter Killing Fields og S-21, sjekket vi inn på hotellet vårt og dro ut til Riverside for å spise lunsj. I Phnom Penh er det laget en promenade langs vannet med masse restauranter som de kaller Riverside.

Vi ble anbefalt og dra på Russian Market og shoppe for der skulle det være veldig stort og bra, men da vi kom fram ble vi ikke helt overbevist. Det var trangt og rotete, og vanskelig å finne noe. Det var ikke før vi dro tilbake til bussen hjem igjen dagen etter at vi skjønte vi hadde havnet på feil market, for det var Russan Market vi skulle til. Jaja!

Stupe fylt med hodeskaller:
DSC_0351.jpg

Massegraver:
DSC_0367.jpg

S-21:
DSC_0493.jpg

Fengselcelle S-21:
DSC_0436.jpg

Marked i Phnom Penh:
DSC_0595.jpg

05/04/2011

I dag hadde vi litt tid før bussen vår skulle gå tilbake til Siem Reap, så vi tenkte vi kunne teste ut et av de tre shoppingsentrene i Phnom Penh. Vi sjekket litt på nettet før slik at vi kom til det beste, men her tok vi også feil. Bomtur på oss igjen, endte opp med at vi egentlig bare brukte tiden på å finne et sted å spise frokost og reise tilbake igjen.

Bussturen hjem gikk ikke like raskt som turen til. Sjåføren var klart en utålmodig type og tutet konstant i tillegg til at han forsinket oss nesten to timer. Ganske slitne kom vi tilbake til hotellet på Siem Reap etter en 8 timers lang og slitsom busstur.

Skrevet av heilars 10:07 Arkivert i Kambodsja

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Du må være medlem av Travellerspoint for å reagere på denne reiseblogg.

Enter your Travellerspoint login details below

( Hva er dette? )

Hvis du ikke er Travellerspoint medlem kan du gratis bli medlem.

Bli medlem av Travellerspoint